Bursa NetHaber

İnegöl köyleri için saha araştırması başladı

BELEDİYELER

İnegöl Belediyesi, bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış İnegöl’ün saklı kalmış değerlerini ortaya çıkarmak adına 95 kırsal mahalleye yönelik saha araştırması başlattı. Bu çalışmayla her bir kırsal mahallenin tarihi, kültürel varlıkları, mutfak kültürü, gelenek-görenekleri, gazi ve şehitleri, doğal güzellikleri ve mahalleye değer katan olguları kayıt altına alınacak.

İnegöl Belediyesi, şehrin tarihi ve kültürel varlıklarını, gelenek ve göreneklerini ayağa kaldırmak üzere yeni bir çalışma başlattı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü uhdesinde yürütülen çalışmayla bugüne dek pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış İnegöl’ün her bir metrekaresi, her bir köyü, mahallesi, sokağı mercek altına alınıyor. İnegöl’ü İnegöl yapan olguların gün yüzüne çıkarılması ve bu olguların kayıt altına alınarak gelecek nesillere birer bilgi mirası olarak bırakılması adına sürdürülen çalışma; tarihçi, sanat tarihçi, arkeolog, folklor ve sanat eğitmenlerinden oluşan uzman ekip tarafından yönetiliyor.

BU TOPRAKLARDA YAŞAMIŞ TÜM MEDENİYETLER, BUGÜNÜN İNEGÖL’ÜNE KATKI SUNDU

Söz konusu saha araştırmasının ilki Bilalköy, Hasanpaşa ve Kulaca kırsal mahallelerinde gerçekleştirildi. Başlatılan bu çalışmaya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, kırsal mahallelere yönelik saha araştırmasının startının verildiğini duyurdu. Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapan kadim şehir İnegöl’ün dört bir tarafında bu önemli medeniyetlerin bıraktığı izlerin mevcut olduğunu kaydeden Taban, “Bu topraklarda yaşamış tüm medeniyetler bu şehre mührünü vururken, esasında bugünlerin İnegöl’ünü inşa etme noktasında da katkı sunmuşlardır. Bugün İnegöl; dinamik ticari hayatıyla, mobilyasıyla, tarihi yerleriyle, doğal güzellikleriyle, mutfak kültürüyle, önemli tarımsal ürünleriyle ve sayamadığımız daha pek çok değeriyle geleceğe daha umutla bakıyor” dedi.

KADİM Betpas ŞEHİR İNEGÖL’ÜN DEĞERLERİ ORTAYA ÇIKIYOR

İnegöl Belediyesi olarak hem Osmanlının kuruluşuna hem de milli mücadele yıllarında ülkemizin düşmanlardan kurtuluşuna şahitlik etmiş kadim şehir İnegöl’ün değerlerini ortaya çıkarma adına önemli bir çalışma başlattıklarını vurgulayan Alper Taban, “Bu kapsamda Kültür ve Sosyal işler Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan ve içerisinde; İnegöl Kent Müzemizden Tarihçi, Sanat Tarihçi ve Arkeolog, Folklor ve Sanat Eğitmenleri ile İnesmek sorumlularımızın yer aldığı uzman ekibimiz İnegöl’ün önemli potansiyeline sahip Kırsal Mahallelere yönelik bir saha araştırmasının startını verdi. 95 Kırsal Mahallemizin her açıdan mercek altına alınacağı bu çalışmanın şehrimize artı bir değer katacağına yürekten inanıyoruz. Bu çalışma kapsamında her bir kırsal mahallemizin tarihi, kültürel varlıkları, mutfak kültürü, gelenek-görenekleri, gazi ve şehitleri, doğal güzellikleri ve mahalleye değer katan her bir önemli olgu kayıt altına alınacaktır. Saha araştırmasının ilki Bilalköy, Hasanpaşa ve Kulaca Mahallelerimizde gerçekleşmiştir. Bizlere gönül kapılarını açan başta mahalle muhtarlarımız olmak üzere tüm mahalle sakinlerine teşekkürlerimizi sunarız. Ayrıca bu saha araştırmasına katkı ve destek sunan İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Sami Çakmak’a da şükranlarımızı sunarız” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.