Bursa’nın daha yaşanılabilir olması için altyapıdan ulaşıma, kentsel dönüşümden kültürel etkinliklere kadar birçok çalışma yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi, toplumun farklı kesimlerini bir araya getirerek sorunlara çözüm üretmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kadın kooperatiflerinin ve üretken kadın derneklerinin temsilcileri, kadın muhtarlar, kadın meclis üyeleri ve kadın bürokratlar ile Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde buluştu. Toplantıya, Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Başkan Alinur Aktaş’ın eşi Sevinç Aktaş, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Emel Gözükara Durmaz, Başkan Danışmanı Gülten Kapıcıoğlu, İnegöl, Kadim, Yenişehir Hatunişi, Merkez Tirilyeli, Karaoğlan Manda Köyü, Zeyniler Çalıkuşu kadınlar tarımsal kalkınma kooperatifleri ile Saitabat, Aksu, Gölyazı, Esnaf Kadınlar, Eskikaraağaç, Örnekköy, Paşaköy, Doğancı, Atlas, Misi, Güzelyalı, Kumyaka, Cumalıkızık, Yolçatı, Görükle, Dağyenice, Hüdavendigar, Ürünlü, Narlı, Uludağ Yiğitali, Umurbey ve Küçükkumla kadın derneklerinin temsilcileri katıldı. İl Ticaret Müdürü İsmail Aslanlar, İl Sosyal ve Politikalar Müdürü Hasan Yılmaz, Tarım İl Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da hazır bulunduğu toplantıda, dernek temsilcileri tek tek söz alarak yaptıkları çalışmaları, geliştirdikleri projeleri, sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.
“ÜRETEN KADINLAR KURUMSAL HALE GELMELİ”
Üreten kadınları dikkatle dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, toplumun temel taşı olan kadının iş hayatında bulunmasının çok anlamlı ve önemli olduğunu söyledi. Ülkeleri ve aileleri için katma değer üreten kadınların sorunlarını ve fikirlerini birinci ağızdan dinlemek amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirten Başkan Aktaş, “İş hayatında mücadele eden, ülkesine ve ailesine katkı sunan tüm kadınlarımızı tebrik ediyorum. Büyük fedakarlıklarla bu işleri yürüttüklerini biliyorum. Bu mücadelelerine nasıl katkı sunabiliriz, onun mücadelesini Asyabahis veriyoruz. Yaşadığımız bölgeye ve mahallelere değer katmak gibi bir derdimiz var. Önemli olan fayda üretmektir. Kadınları topluma faydalı çalışmaların içerisine çekebilmeliyiz. Bursa gibi keyifli ve verimli bir şehirde kadınların iş gücüne katılmasını sağlamalıyız. Üreten kadınlar olarak reel sektörün zaten içerisindesiniz. Bunu daha kurumsal hale getirmek için çabalamalıyız. Devlet kurumlarından ve Büyükşehir Belediyesi’nden nasıl katkı alınabileceğinizi konuşmalıyız. Sürekli irtibat halinde olacağız. Belediye ekiplerimiz dernek ve kooperatifleri tek tek gezerek sıkıntılarını, çalışmalarını, önerilerini yerinde tespit ederek ay sonunda bir rapor hazırlayacak. Rapor doğrultusunda ise tekrar bir toplantı yaparak değerlendirme yapacağız” dedi.
“KADIN KOOPERATİFLERİNİN SAYISI ARTIYOR”
Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise, üreten kadınların önerilerini dinlemek amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile birlikte bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti. Kadınların güçlenmesini ve kırsal alanda kadınların üretime katılmasını arzuladıklarını dile getiren Gözgeç, “Kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları bir araya geldiğinde ortaya güzel çalışmalar çıkıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a da bu açıdan teşekkür ediyorum. Türkiye’de 300, Bursa’da 5 tane Ticaret Bakanlığı’na, 6 tane de Tarım Bakanlığı’na bağlı kadın kooperatifi var. Sayıları gün geçtikçe artıyor. Toplantının hayırlara sevile olmasını diliyorum” dedi.
İl Ticaret Müdürü İsmail Aslanlar, Türkiye’de 12 bin 400 kooperatif bulunduğunu, bunun 350 tanesinin Bursa’da olduğunu açıkladı. Bunların da 5 tanesinin kadın kooperatifi olduğunu anlatan Aslanlar, iki tanesinin hibe girişiminin onaylanarak Bakanlığa gönderildiğini açıkladı. Mevcut kooperatiflerin sürdürülebilir olmasını, büyümelerine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Aslanlar, yeni ve daha aktif kooperatiflerin de kurulmasını sağlamayı amaçladıklarını aktardı.