Bursa NetHaber

Yıldırım’ın davulcuları mani eşliğinde davul çalacak

BELEDİYELER

Yıldırım Belediyesi, Ramazan ayı geleneği olan davulculara yönelik eğitim programı düzenledi.

Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan, halkı sahura kaldırmak için mahalle aralarında çalınan davul ve mani geleneğini sürdürmeyi amaçlayan Yıldırım Belediyesi, Muhtarlar Derneği paydaşlığında bir ay boyunca ilçenin sokaklarında dolaşacak 40 davulcuyu Adile Naşit Tiyatrosu’nda eğitime aldı. Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ersen Varlı ve Doç. Dr. Erdem Özdemir eğitmenliğinde, vatandaşları sahura uyandırmak için mahallelerde dolaşacak 40 davulcuya, nezaket çerçevesinde ve geleneksel usule uygun davranmaları için ‘Adab-ı Muaşeret’, davula vurduklarında kulağa hoş bir seda gelmesi için ‘Ritm’ ve kültürel birikimimizde var olan Ramazan manilerini öğrenmeleri için ‘Mani Söyleme’ eğitimleri veriliyor. 3 gün sürecek eğitimlerini tamamlayan davulculara tanıtıcı kimlik kartları verilecek.

‘KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ’

Davul çalıp, mani söylemenin Ramazanın vazgeçilmez ritüellerinden biri olduğunu dile getiren Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersen Varlı, “Aslında baktığımız zaman günümüzde buna ihtiyaç bile yok. Artık telefonlarımız her şeyi bize gerektiğinde hatırlatabiliyor ama eski geleneksel şeyleri yaşatmakta gerekiyor. Teknolojik gelişmeler oldu diye bütün geçmişteki kültürel değerlerimizden ya da buna benzeyen adetlerimizden kopmamızı gerektiren bir durum yok. Bu bir şekilde sürdürülmeye devam ediliyor. Bu eğitimin amacı, davul çalacak, insanları sahura kaldıracak kişilerle ilgili olarak onların bilgi ve birikimlerine göre neler biliniyor, neler bilinmiyor bunların tespitini yaparak onları bilinçlendirmek. Tabi ki bir konservatuar öğrencisine ders anlatır gibi değil, bu konuda alaylı olarak bu işi yapan insanlara onların dilinden örnekler vererek bu eğitimi gerçekleştiriyoruz. Davul çalgısının teknik özellikleri, çalımı, icra teknikleri, yöresel farklılıklar, boyutlarından tutunda icradaki üslup farklılıklarına kadar ya da yörelerde bilinen davul temaları dediğimiz ritim kalıpları ile Yorkbet ilgili teknik bilgiler aktaracağız. Böyle bir etkinliğin Yıldırım’da yapılması gerçekten çok değerli, bunu düşünmek, bu konuda bir eğitim faaliyeti yürütülmesi gerekliliğini hissetmek bile çok önemli. Bu sebeple başta Yıldırım Belediye Başkanımız Oktay Yılmaz olmak üzere bu konuya öncülük eden herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

‘DAVULCULARIMIZ ŞEHRİN MÜZİK EMEKÇİLERİDİR’

Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Özdemir ise, Ramazan davulcularının bazı teknik konularda bilgilendirilmesi amacıyla Yıldırım Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu bir eğitim programı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Aslında davulcularımız, genelde alaylı olarak tabir ettiğimiz şehrin müzik emekçileridir. Onlara devamlı yaptıkları bu faaliyetin bir geleneksel öneminden ve ritmin bazı teknik hususiyetlerinden, hangi bölgelerde, hangi mahallelerde, hangi ritmin çalınması gerektiğinden bahsediyoruz. Ramazan’da davul çalmak, mani okumak gibi bir geleneğimiz var bu maniler nasıl okunmalı, nasıl bir ses tonu tercih edilmeli, hangi manileri seçmeleri gerektiği konusunda bir eğitim veriyoruz. Bu gelenek Ramazan’ı anlamlı kılan parçalardan bir tanesi. Biz bunun ne kadar estetik ve güzel olabilirse gelecek kuşaklara da aynı şekilde yansıyacağını düşündüğümüzden Yıldırım Belediyesi’nin de gösterdiği hassasiyetle burada bu çalışmayı gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.