Bursa NetHaber

İnşaat malzemeleri üretiminde hızlı toparlanma bekleniyor

EKONOMİ

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan ‘Temmuz 2020 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı: İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2020 yılı ilk çeyreğinde yüzde 8,1 büyüme gösterdi.

Ancak Covid-19 salgını ile ortaya çıkan koşullar inşaat malzemeleri sanayi üretimini ilk kez nisan ayında önemli ölçüde etkiledi ve üretim yüzde 24,1 geriledi. Mayıs ayında ise inşaat malzemeleri üretimi geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 26,8 düştü. Mayıs ayındaki sert üretim düşüşünde üretimin ve iç pazarın kapanması ile yine ihracat pazarlarının kapanması etkili oldu.

2020 yılı mayıs ayında 22 alt sektörün tamamında üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre azaldı. Mayıs ayındaki sert gerileme ile 2020 yılı ocak-mayıs dönemindeki üretim ise geçen yılın ilk 5 ayına göre yüzde 5,3 geriledi. Ocak-mayıs döneminde sadece 6 alt sektörde üretim artışı yaşandı.

İnşaat sektörüne ait haziran ayı verileri sektörün hızlı bir geri dönüş yaptığını göstermişti. İnşaat sektöründe toparlanma ise temmuz ayında talep artışıyla devam etti. TÜİK tarafından hazırlanan inşaat sektörü güven endeksi, temmuz ayında müteahhitlerin Dumanbet koşullarındaki iyileşmenin devam ettiğini gösterdi. Talep yetersizliği temmuz ayında gerilemeye devam etti.

MEVCUT İNŞAAT İŞLERİ SEVİYESİ TEMMUZDA 21,5 PUAN YÜKSELDİ

TÜİK verilerine göre temmuz ayında işlere tamamen geri dönülmesi ile inşaat sektöründe mevcut işler seviyesi de 21,5 puan daha yükseldi. İnşaat işleri mevcut seviyesi haziran ayında 25,6 puanlık iyileşmenin ardından temmuz ayında Casino siteleri da önemli bir artış gösterdi. Böylece inşaat sektörü Covid-19 salgın dönemi öncesi mevcut devam eden işlerine büyük ölçüde geri döndü.

sektöründe alınan yeni iş siparişleri de temmuz ayında 14,8 puan artış gösterdi. Sektörde mevcut işlere geri dönüş kadar yeni iş siparişlerinin alınmasının da çok olumlu etkisi oldu. Yeni iş siparişleri sektördeki güven artışı ile örtüştü.

konut stokunun eritilmesi yeni konut başlangıçları için önem taşıyor. Covid-19 salgını nedeniyle markalı konutlarda stok erime hızı en düşük seviyelere indikten sonra haziran ayında yüzde 11,96 olarak gerçekleşti. Yani markalı konutlarda mevcut bitmiş ve bitmemiş konutlardan oluşan stokların yüzde 11,96’sı haziran ayında satıldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.