MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komitesi Başkanı Sayın Zeki Güvercin moderatorlüğünde, gerçekleştirilen programa, Uruguay İstanbul Başkonsolosu Diego Pérez-Gomar ve Uruguay Ticaret ve Hizmet Odası Başkanı Julio Cesar Lestido katılım gösterdi.
Programda Uruguay’ın ekonomisi hakkında konuşan Diego Pérez-Gomar, 2019 yılı Dünya Bankası verilerine göre yaklaşık 58,0 milyar dolar büyüklüğünde olan Uruguay ekonomisinin, 2019 yılında bir önceki yıla göre %0,2 oranında büyüdüğünü belirtti. 2020 yılına ilişkin IMF tahminlerine göre, Uruguay ekonomisinde %3 oranında küçülme yaşanacağını kaydeden Gomar, 2021 yılında ise %5 oranında büyüme beklendiğini ifade etti.
ÜLKENİN YÜZDE 80’İ TARIM VE HAYVANCILIĞA UYGUN
Uruguay’ın en önemli üretim ve ihracat kaynakları hakkında bilgi veren Gomar şöyle konuştu:
“Güney Amerika ekonomik ve siyasal olarak en dengeli ülkelerden biridir. Başta bankacılık ve turizm canlı bahis olmak üzere, hizmet sektörü diğer bölge ülkeleri ile karşılaştırıldığında ekonomi içinde daha büyük bir paya sahiptir. Ülkede tarımsal ürünler alanında, ağırlıklı olarak pirinç, arpa ve buğday, mısır ve et ürünleri üretimi yapılmaktadır. Et ürünleri, pirinç, deri ürünleri, yün, balık ve süt ürünleri ihracatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Zengin ekilebilir alana sahip olan ülkemizin, toplam yüzölçümünün %80’i tarım ve hayvancılığa uygundur.”
Julio Cesar Lestido ise değerlendirmesinde hali hazırda başkanı olduğu Uruguay Ticaret ve Hizmet Odası hakkında bilgi verdi. Lestido, “Uruguay Betgram Ticaret ve Hizmet Odası 1867'den beri özel iş sektörünü temsil etmektedir. Oda çok çeşitli hatlardan işadamları için bir buluşma noktası durumundadır. Hâlihazırda Oda'nın 15.000'den fazla üyesi ve ülke ekonomisinin tamamını kapsayan, ulusal ekonominin farklı hatlarını barındıran 120'den fazla sendika bulunmaktadır.” diye konuştu.
DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ TÜRKİYE ALEYHİNE BÜYÜYOR
Programda son olarak konuşan MÜSİAD Diplomatik İlişkileri Komitesi Başkanı Zeki Güvercin ise Türkiye ile Uruguay arasındaki ticaret potansiyeli ve hacmine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Güvercin, “Uruguay ile olan dış ticaretimizde, istisnai 2014 yılı dışında, sürekli Türkiye aleyhine açık gerçekleşmektedir. 2019 yılında Türkiye’nin Uruguay’dan ithalatının önceki yıla göre ciddi bir şekilde gerilemesiyle (497 milyon dolardan 299 milyon dolara), dış ticaret açığı 341 milyon dolara gerilemiştir. Bu dönemde Türkiye’nin Uruguay’dan ihracatı da önceki yıla göre 2 milyon dolar kayıpla 43 milyon dolar seviyesine düşmüştür. Uruguay’dan yapılan ithalatta; canlı hayvan, selüloz, yün, pirinç, hayvansal yağlar, süt ürünleri, kürkler, kakao gibi tarım ve hayvancılık ürünleri ilk sıralarda yer almaktadır. Uruguay’a ihracatımızın ana kalemleri ise; demir çelik, binek araçlar, çamaşır makinaları, elektrikli ısıtıcılar, tütün, çimento ve kamyon-kamyonetlerdir. Programın sonunda, MÜSİAD ile Uruguay Ticaret Ve Hizmet Odası arasında işbirliği protokolü (MoU) imzalandı.