Bursa İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu, yabancı uyruklu öğrenciler başta olmak üzere, çalışma izni ile gelenler ve uzun dönem ikamet izinli olanların tüm işlemlerinin de Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilerek takip edildiğini ifade etti.
Bursa’da 6 bin uluslararası öğrenci bulunduğunu sözlerine ekleyen Batu, “Gelecekte bu öğrencilerin her birisi medeniyet elçisi olacak. Bursa’da kaldıkları süre boyunca önemli kazanımlar elde ediyorlar ve edindikleri birikimi kültürü bağı ülkesine gittiğinde de ömür boyu devam ettiriyor. Bunlar ticari bağlantılar anlamında da değerlendirilebilir” dedi.
MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay tarafından ağırlanan Batu, Bursa’da 220 bin Suriye uyruklu bulunduğunu, bunlardan 180 bininin geçici koruma kapsamında, 40 bininin de ikametle kaldığını söyledi.
HER GÖÇÜN KÜLFETİ VE NİMETİ OLABİLMEKTEDİR
Bursa’da yaşayan Suriyelilerin tüketim yönüyle olduğu kadar üretim açısından da kent ekonomisine katkı sağladıklarını sözlerine ekleyen Bursa İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu, “Ülkeler arasında geçmişten gelen anlaşmalara göre Suriyeliler ülkemizde mülk edinemiyorlar. Buna karşılık işyeri kurabiliyorlar. Bu açıdan bakıldığında gelecekte Suriyelilerin kurduğu şirketler önemli işler yapabilecek. Bu anlamda her göçün külfeti ve nimeti olabilmektedir. Nitekim Suriyeliler işgücü tedariki anlamından da ekonomiye katkı sağlıyorlar” dedi.
Ziyarette konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay da, “Toplum olarak mültecilerle ilgili hem vicdanen hem de memleketimizin ali menfaatleri yönüyle bakmak mecburiyetimiz var. Göç elbette tarihsel bir durum ve her zaman olabiliyor, sıkıntıları olduğu kadar nimetlerinin de bulunduğu kesin. Bilhassa işgücü anlamında ekonomiye katkı sundukları reel bir durum. Suriyeliler de sahada bunu gösteriyorlar” şeklinde konuştu.
Bursa İl Göç İdaresi Müdürü Recep Batu MÜSİAD’ı ziyaretinde, geçici koruma kapsamında olan Suriyelilerin çalıştırılması ile ilgili işverenlerin dikkat etmeleri gerekenlere ilişkin de, “Türkiye’de yabancıları çalıştırma konusu 2016 yılında çıkartılan bir kanunla düzenlenmektedir. Geçici koruma kapsamında olan Suriyelilere 5’e 1 şartı yoktur. Yani bir işyeri hemen bugün müracaat edip ertesi gün anlaştığı geçici koruma kapsamında olan Suriyeli bir elemanı çalıştırmaya başlayabilir. Ama diğer yabancıları çalıştırmak istiyorsa, her firma e-Devlet üzerinden Çalışma Bakanlığına müracaat eder ve çalışma izni aldıktan sonra eleman çalıştırabilir” dedi.