banner40

banner6

banner14

BGC ödülleri sahiplerini buldu

Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından geleneksel olarak organize edilen BGC Başarı Ödülleri Yarışmasında dereceye giren basın mensuplarının ödülleri, BGC Nilüfer Sahnesinde düzenlenen törenle verildi. Geniş bir katılımla gerçekleşen ödül töreninde 12 başarı, 8 mansiyon ödülü verdi.

GENEL 02.06.2024, 23:46
BGC ödülleri sahiplerini buldu
banner26

Celil İnce’nin sunumunu yaptığı törenin açılış konuşmasını yapan Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yarışma jürisinin titiz bir çalışma göstererek aday olan 114 eseri tek tek incelediğini ve titiz bir çalışma gerçekleştirdiğini söyledi.

Konuşmasında basının sorunlarına ve çözüm önerilerine yer veren BGC Başkanı Nuri Kolaylı, “Sektörümüzde yaşadığımız en önemli sorunumuz, halen bir Basın Meslek Yasası’nın olmayışıdır” dedi. Nuri Kolaylı törendeki konuşmasında şunları söyledi;

“Demokrasi kültürümüzün gelişmesi ve genç meslektaşlarımızın desteklenmesi amacıyla düzenlediğimiz yarışmamıza bu yıl 114 eser başvurdu. 2023 yılında yayınlanan eserlerin değerlendirildiği yarışmamızda, İsmet Acar, Teoman Alper, Gürsel Bayraktutan, Mehmet Gerçeksi, Hakan Işıkkent ve Hacı Tonak’tan oluşan jürimiz titiz bir çalışma yaptı ve başarı ile mansiyon ödüllerini belirledi. Yarışmamıza katılan tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyor, başarılı arkadaşlarımı kutluyorum.

Sektörümüzde meslek yasası eksikliğinden sansüre, olumsuz çalışma koşullarından yasal düzenleme eksikliğine, RTÜK Yasası’ndan ekonomik çıkmazlara kadar birçok sorun yaşanmaktadır.

Özellikle pandemiden bu yana ekonomik darboğaz içindeki yerel basınımız, 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında uygulamaya konulan kısıtlamalarla tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

Bilindiği gibi yerel basının tek geliri, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Ancak “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında getirilen kısıtlamalarla yerel basının bu gelirlerinde önemli oranlarda azalma yaşanacaktır.

Pandemiden bu yana yaşanan ekonomik sorunlara göz attığımızda; Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere tüm malzemelerin döviz cinsinden fiyatları artmış, medya kuruluşlarının girdileri Dolar bazında yüzde 50’ye varan oranlarda yükselmiş, genel giderlerdeki ve asgari ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir.

Bu ortamda uygulamaya konan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanıdır. Demokrasilerin gelişimine katkıda bulunan ve halkın özgür haber alma hakkı doğrultusunda kamusal görev üstlenen yerel basının yaşatılması için; Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki olumsuz uygulamaların iptal edilmesini bekliyoruz.

“Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında basına yönelik uygulamaya konulan kısıtlamaların ardından, son olarak da Sosyal Güvenlik Kurumu, basın kuruluşlarının ilan kaybına neden olacak bir düzenleme yaptı. Sosyal Güvenlik Kurumu, bugüne kadar piyasa değeri 500 bin TL ve üzeri olan satışlarını, bir veya daha fazla süreli yayında ilan yoluyla kamuoyuna duyuruyordu. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından yapılan değişiklik ile, ilgili kurumun ilan yayımlama zorunluluğu getiren rayiç bedeli 500 binden 2,5 milyona çıkardı. Bu değişikliğe de resmî ilan bedelinin yüksekliği gerekçe gösterildi.

Zaten çok zor ekonomik koşullarda hayatta kalma mücadelesi veren basın kuruluşları, bu uygulama ile ilan kaybına uğrayacak ve ekonomik anlamda bir darbe daha yiyecektir. Uygulamanın yeniden gözden geçirilerek iptal edilmesini bekliyoruz.”

Konuşmasında ödül törenine destek olan kuruluşlara da teşekkür eden BGC Başkanı Nuri Kolaylı, sözlerini şöyle tamamladı;

“Gazetecilik Başarı ödülleri yarışmamıza destek olan ve törenimize büyük katkıda bulunan, bugüne kadar iş birliği içinde çalıştığımız, Basın Kültür Sarayı ve Akkılıç Kütüphanesi’nin bugünlere gelmesinde büyük katkısı olan, Bursa yararına birçok çalışmaya birlikte imza attığımız Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bozbey’e, Uğur Mumcu Etkinlik Salonu ve Akkılıç Kütüphanesi başta olmak üzere birçok konuda ortak etkinlikler yapmaya başladığımız Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’e, Yarışmamızda başarı ödülü kazanan üyelerimizin ödüllendirilmesine her yıl katkıda bulunan ve Cemiyetimizle iş birliği içinde çalışan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın İbrahim Burkay’a, Bugün gerçekleştirdiğimizin törenimizin ev sahipliğini yapan BGC Nilüfer Sahnesinin yatırımcısı olan, aynı zamanda son 15 yıldır Bursa Suare’de gerçekleştirdiğimiz sayısız kültür ve sanat etkinliğine karşılıksız destek veren Sabahyıldızı AŞ adına Sayın Yusuf Sabahyıldızı’na, birlikte görev yaptığım Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım, ödül alan meslektaşlarım ve tüm üyelerimiz adına teşekkür ediyorum.

Bursa Gazeteciler Cemiyetimizin etkinliklerine her fırsatta katılan, destek olan siz değerli dostlarımıza en içten şükranlarımı sunuyor, ödül kazanan meslektaşlarımı bir kez daha kutluyorum.”

PROTOKOL KONUŞMALARI

Törende daha sonra konuşan İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu da, basının toplum üzerindeki önemli rolüne dikkat çekti. Konuşmasında BGC ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ile yönetim kurulu üyelerini başarılı çalışmalar nedeniyle kutlayan İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu şunları söyledi;

“Türkiye’de bütün sektörler sorunlar yaşıyor. Her kesimden mağdur vatandaşlarımız var. Basın sektöründe de büyük sorunlar yaşanıyor. Tasarruf tedbirleri ve SGK'nın son düzenlemesi Basın kuruluşlarını gerçekten çok zor durumda bıraktı. TBMM'de elimizden gelen çalışmayı yaparak bu sorunların düzeltilmesi için çaba göstereceğim.”

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu’nun ardından konuşma yapan CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk de, basın sektöründe sayısız sorun yaşandığına dikkat çekerek, “Değerli basın mensupları, aranızda olmaktan mutluluk duyuyorum. Basın özgürlüğü konusunda ülkemizde ne yazık ki güzel şeyler söyleyemiyorum. Kalemi için mücadele eden tüm gazetecilerimizi sevgi ve saygıyla anıyorum. Haberin eser olarak kabul edilmesi yönünde çalışıyoruz. TBMM Dijital Mecralar komisyonunda bu yönde çalışmalarımız var. Toplumun aydınlık yüzü ancak tarafsız basın mensupları ile mümkün” dedi.

Törene katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, basın sektörünün çok zor günler yaşadığını ve özgür haberciliğin demokratik ülkelerde büyük önem taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi;

“Bu yıl 77. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Bursa basınının ne kadar köklü ve etik değerlere sahip bir yapıda olduğunun kanıtıdır. Öncelikle, başta Yılmaz Akkılıç olmak üzere vefat eden tüm basın mensuplarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.

İfade özgürlüğü, demokratik toplumların temel taşlarından biridir. Toplumların gelişmesi ifade özgürlüğünü korunması ile mümkündür. Toplumsal hayatın sağlıklı gelişmesinin yolu, ifade ve basın özgürlüğünden geçmektedir. Sansürün ve baskının hüküm sürdüğü toplumlarda elbette adaletten ve özgürlüklerden söz etmek mümkün değildir. Gazeteciler toplumu düşündüren ve harekete geçiren bireylerdir. Bu anlamda Bursa basını geçmişten günümüze önemli roller üstlenmiştir. Bursa basını ulusal çapta ses getiren haberlere imza atmış, birçok değerli gazeteci yetiştirmiştir. Halkın haber alma özgürlüğü için zor koşullarda fedakârca görev yapan basın mensuplarını ve bugün ödül alan arkadaşlarımı kutluyor, başarılar diliyorum.”

Konuşmasında 13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığınca açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi”ne de değinen Bursa Büyükşehir belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın da konuşmasında değindiği gibi tasarruf genelgesi hem basın sektörünü hem de yerel yönetimleri olumsuz yönde etkileyecek düzenlemeler içeriyor. Seçimden önce söz verdiğimiz hizmetleri ertelemek zorunda kalacağımız kısıtlayıcı bir genelge olmasına rağmen, elimizden geleni yapacağız ve vatandaşımızı tasarruf tedbirleri sonucu mağdur etmeyeceğiz. Genelge ne yazık ki yaklaşık 150 milyar liranın, sadece yerel yönetimler üzerinden tasarruf edilmesini öngörüyor. Adeta ‘yerel yönetimler tasarruf genelgesi’ ile karşı karşıyayız” dedi.

Bursa Milletvekilleri Selçuk Türkoğlu ve Hasan Öztürk, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bursa Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbaşı, Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar, Basın İlan Kurumu Bursa Şube Müdürü Osman Başeğmez, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Abidin Şakir Özen, BESOB Başkanı Fahrettin Blgit, Uludağ Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Dikmen ve MHP İl Başkan Yardımcısı Setaç Yurdacan tarafından 2023 yılının başarılı gazetecilerine plaket ve ödüllerin sunulmasının ardından BGC Nilüfer Sahnesi fuaye alanında organize edilen kokteylde Bursa protokolü ve medya mensupları bir araya geldi.

Ödül alan medya mensupları, çalıştıkları medya kurumları ve eserleri şöyle;

GENEL HABER

BAŞARI ÖDÜLÜ: Denizhan Karahancı – Demirören Haber Ajansı - Düğün Tuzağı

MANSİYON: Sevinç Çelebi - Bursa Haber Gazetesi - Bursa'da 50 bin nüfus iki otobüs

MANSİYON: Esra Türker - Demirören Haber Ajansı - Yalova Valisi

EKONOMİ HABER

BAŞARI ÖDÜLÜ: Göksel Başaran - EkoHaber Gazetesi - Ekonomi kadınların ellerinde yükseliyor

GENEL FOTOĞRAF

BAŞARI ÖDÜLÜ: Sergen Sezgin - Anadolu Ajansı - Mucize

MANSİYON: Samet Doğru – İhlas Haber Ajansı - Bir ‘İnce’ siluet

SPOR FOTOĞRAF

BAŞARI ÖDÜLÜ: Samet Doğru - İhlas Haber Ajansı - Kramponu elinde

MANSİYON: İsmail Hakkı Seymen - Demirören Haber Ajansı - Olaylı maçta Bursaspor Amedspor'u 2-1 yendi

GENEL KÖŞE YAZISI

BAŞARI ÖDÜLÜ: Hasan Ali Çavuş - Olay Gazetesi - Ulu Önder Atatürk'e Bursa'dan 100. yıl mektubu

MANSİYON: Derya Uysal - Nöbetçi Gazete - Yüreklere dokunmak isteyen Hatay'a gitsin

SPOR KÖŞE YAZISI

BAŞARI ÖDÜLÜ: Orhan Güney - Olay Gazetesi - Cumhuriyet'in büyülü çimleri

GAZETE GENEL MİZANPAJ

BAŞARI ÖDÜLÜ: Melek Genç - Bursa Hakimiyet Gazetesi - Çok yaşa cumhuriyet

MANSİYON: Uğur Dinar - Bursa Hakimiyet Gazetesi - Çok güzelsin Türkiye

GAZETE SPOR MİZANPAJ

BAŞARI ÖDÜLÜ: Onur Genç - Bursa Hakimiyet Gazetesi - Yenilmezler

TV HABER

BAŞARI ÖDÜLÜ: Ahmet Burak Öztürk – İhlas Haber Ajansı - Öldü sanılan çocuk morgdan canlı çıktı

MANSİYON: Esra Türker - Mehmet İnan – Demirören Haber Ajansı - Karaciğer nakli

TV SPOR HABERİ

BAŞARI ÖDÜLÜ: Abdullah Bozkurt - İhlas Haber Ajansı - Türkiye'nin ilk engelli ralli pilotu

TV PROGRAM

BAŞARI ÖDÜLÜ: Dilek İlhan - LINE TV - Yaşayan anıtlar

MANSİYON: Melis Evcimen – OLAY Medya - İş garantili lise

TV AKTÜEL HABER

ÖDÜLÜ: Abdullah Bozkurt - İhlas Haber Ajansı - Yangından kurtarılan eşek emekliye ayrıldı.

banner9
Yorumlar (0)
banner50
12
kapalı
banner5
banner36
Namaz Vakti 23 Ekim 2024
İmsak 05:52
Güneş 07:16
Öğle 12:53
İkindi 15:51
Akşam 18:20
Yatsı 19:39
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 9 25
2. Beşiktaş 8 20
3. Samsunspor 9 19
4. Fenerbahçe 8 17
5. Eyüpspor 9 15
6. Başakşehir 8 14
7. Göztepe 8 12
8. Trabzonspor 8 12
9. Kasımpasa 9 11
10. Sivasspor 9 11
11. Konyaspor 9 11
12. Bodrumspor 9 10
13. Rizespor 9 10
14. Alanyaspor 9 9
15. Antalyaspor 9 8
16. Gaziantep FK 8 6
17. Kayserispor 8 5
18. Hatayspor 8 3
19. A.Demirspor 8 1
Takımlar O P
1. Kocaelispor 9 19
2. Erzurumspor 9 16
3. Karagümrük 9 15
4. Bandırmaspor 9 15
5. Igdir FK 9 14
6. Manisa FK 9 14
7. Ümraniye 9 14
8. Keçiörengücü 9 14
9. Esenler Erokspor 9 13
10. Ankaragücü 9 13
11. İstanbulspor 9 13
12. Amed Sportif 9 13
13. Şanlıurfaspor 9 13
14. Boluspor 9 12
15. Gençlerbirliği 9 12
16. Pendikspor 9 11
17. Ahlatçı Çorum FK 9 10
18. Sakaryaspor 9 10
19. Adanaspor 9 6
20. Yeni Malatyaspor 9 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 8 21
2. M.City 8 20
3. Arsenal 8 17
4. Aston Villa 8 17
5. Brighton 8 15
6. Chelsea 8 14
7. Tottenham 8 13
8. Nottingham Forest 8 13
9. Newcastle 8 12
10. Fulham 8 11
11. Bournemouth 8 11
12. M. United 8 11
13. Brentford 8 10
14. Leicester City 8 9
15. West Ham United 8 8
16. Everton 8 8
17. Ipswich Town 8 4
18. Crystal Palace 8 3
19. Southampton 8 1
20. Wolves 8 1
Takımlar O P
1. Barcelona 10 27
2. Real Madrid 10 24
3. Atletico Madrid 10 20
4. Villarreal 10 18
5. Athletic Bilbao 10 17
6. Mallorca 10 17
7. Real Betis 10 15
8. Osasuna 10 15
9. Rayo Vallecano 10 13
10. Celta Vigo 10 13
11. Real Sociedad 10 12
12. Girona 10 12
13. Sevilla 10 12
14. Deportivo Alaves 10 10
15. Espanyol 10 10
16. Getafe 10 9
17. Leganes 10 8
18. Real Valladolid 10 8
19. Las Palmas 10 6
20. Valencia 10 6