Bursa NetHaber
2024-05-15 10:08:34

Her gülün bir dikeni var

İsmail Hakkı YOĞURTÇU

15 Mayıs 2024, 10:08

Minik Serçe lakaplı efsane sanatçımız Sezen Aksu, ‘Güneş Doğu’dan yükselir’ der ancak dünyada şehirler genelde batıya doğru genişliyor. Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden bu yana yani binlerce yıldır kent kültürü ile günümüze gelen Bursamız’da da durum aynı.

Batıya doğru gelişimden nasibini en fazla ilçe ise hepimizin bildiği gibi Nilüfer. Bugün 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından ilk kez Bursa basını ile bir araya gelen Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’de aynı gerçeği dile getirdi.

Nilüfer’i mutlu bir şehir olarak tanımlayan Şadi Özdemir, diğer merkez ilçelerden insanların da yaşamak için olduğu gibi eğlenmek, vakit geçirmek için de Nilüfer’i tercih ettiğini söyledi. Tabi ki bir sanayi şehri olan Bursa’nın organize sanayi bölgelerinin çoğunlukla ilçelerinde olduğunu sözlerine ekleyen Şadi Özdemir, özel okulların, hastanelerin, eğlence ve alışveriş merkezlerinin de yoğun olarak Nilüfer’de hizmet verdiğini hatırlattı.

Hal böyle olunca Nilüfer’in Bursalılar’ın her anlamda yaşamak istediği bir cazibe merkezi olduğu gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Her cazibenin ve bu cazibeye ulaşımın bedelleri de yok değil. Mesai, okul başlangıç ve bitiş saatlerinde ve artık gün içinde yaşanan yoğun trafik, bina yoğunluğu nedeniyle gitgide azalan yeşil alanlar, artan sanayileşme nedeniyle kirlenen hava, birçok mahallenin arasında görmeye alıştığımız yüksek gerilim hatları gibi birçok olumsuz sonuç da bu cazibenin eksileri olarak karşımıza çıkıyor.

Başkan Şadi Özdemir, basın buluşmasında Nilüfer’in birçok bölgesinin zemininin alüvyon toprakla kaplı olduğunu da hatırlatarak, olası bir depremde en fazla etkilenecek olan bölgelerden birinin Nilüfer olacağının altını çizdi. Yıllar öncesinden yapılaşmaya maruz kalan ve her geçen gün daha da dolan bu alanlar, ilçenin gelişimi ile rant alanları gibi gözükse de bir an önce deprem gerçeği göz önüne alınarak doğru bir şekilde dönüştürülmezse Başkan Özdemir’in vurguladığı gibi aslında büyük bir tehlike arz ediyor.

Nilüfer’in bina bina değil bölge bölge bütüncül bir yaklaşımla dönüştürülmesinin gereğine vurgu yapan Şadi Özdemir, zemin yapısına uygun bir şekilde güvenli bina yüksekliklerine sadık kalınarak kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini belirtti. Başkan Özdemir güvenli şehirleşmenin, kimseyi mağdur etmeden gerçekleştirilebilmesi için doğru planlamaların yapılması gerektiğini ve bunun da ancak kentin dinamikleri ile ortak akıl yoluyla gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Bursa’nın simgelerinden olan Nilüfer Çayı ve Nilüfer Çiçeği’nden ismini alan ilçede aynı zamanda Aktopraklık, Misia gibi tarihe ışık tutan merkezlerin yanı sıra bir de son dönemlerde önemi vurgulanarak, desteklenen tarım potansiyeli de mevcut.

Doğal kaynakları gün geçtikçe tükenen dünyamızda tarımın ve ekolojinin korunmasının önemi hepimizce malum.

Bir yandan da artan nüfus, şehirlerin cazibesini koruması ve gitgide büyümesi bu gerçekle tezat oluşturuyor. Hepimiz rahat yaşamak, büyükşehirlerin imkanlarından faydalanmak istiyoruz ancak suyun öte yüzünde bir de gelecek nesillerimize daha iyi bir dünya bırakma arzumuz var. Fiiliyatta ne yazık ki hep arka planda bıraktığımız bu istek yakın geçmişte yaşadığımız pandemi ile yüzünü hepimize gösterdi. Dört duvar arasında açık havaya hasret kaldığımız günlerde yeşilin ve doğanın önemini bir kez daha hatırladık.

Doğal güzellikleri bozmadan, tarımsal kaynakları yok etmeden kaliteli bir yaşam sürmek ve gelecek bu güzellikleri gelecek nesillere bırakabilmek mümkün ancak bunun için gereken adımları bir an önce atmamız gerekiyor. Geçtiğimiz hafta düzenlenen ‘Enginar Festivali’ni anlatarak örnekledi bu gerçeği Şadi Özdemir, ‘Çiftçimiz üretiyor, ürettiğini satıyor ve bu üretimle mutlu oluyor’ dedi ve merkezi hükümet ve yerel yönetimlerce çiftçinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Nilüfer’in ve Bursa’nın bu şekilde sağlıklı büyümesi ile gelecek kuşakların, Bursa enginarının, şeftalisinin, kestanesinin ve daha birçok ürününün tadını dahi bilmeden yetişeceğini söyleyen Şadi Özdemir, Nilüfer’in, Bursa’nın mutluluğunun ancak doğru planlama ile sürebileceğini ifade etti.

Nilüfer’in sorunlarını bildiklerini ve çözüm üretme noktasında çalışacaklarını söyledi, Bursa Halkı olarak hepimizin içinden geçenleri özetledi ve doğru tespitler yaptı Şadi Başkan, ancak bu temenni ve düşüncelerin fiiliyata dökülüp dökülemeyeceğini zaman gösterecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.