Bursa NetHaber
2024-05-18 10:24:44

İş dünyasının vize sınavı

Nadir TÜLEK

18 Mayıs 2024, 10:24

Sürekli iş dünyasının içinde bulunan birisi olarak, son dönemde en çok şikayet edilen konulardan birisinin de yurt dışına çıkışlardaki vize sorunu olduğunu gözlemliyorum.

Vize alamadığı için müşterisiyle görüşmeye gidemeyen, katılımcı olduğu yurt dışındaki fuara iştirak edemeyen veya sattığı makinasının montajı için elemanlarını yurt dışına gönderemeyen o kadar çok iş insanıyla karşılaşıyorum ki, sorun önemini sürdürüyor..

İhracatçının imal ettiği ürününü yurt dışında tanıtabilmesi ve satabilmesi için pazara çıkması gerekiyor.

İyi de nasıl olacak?

Hem girdi maliyetlerindeki sürekli artışa rağmen ürününü imal edecek, hem enflasyon nedeniyle fiyatlar neredeyse her gün değişirken ürününün yurt dışı satış fiyatını belirleyecek, hem de adeta ticari kısıtlamaya dönüşen vize problemini aşacak.

Bunları yapabilen ihracatçıya sihirbaz mı dersiniz cambaz mı? Varın siz karar verin…

Bu konu Bursa’nın ekonomi gazetesi olan Ekohaber de de geniş olarak işlendi ve iş dünyası kuruluşları olarak ARSİYAD Başkanı Erdinç Acar, BALKANTÜRKSİAD Başkanı Fatih Şakir, BEKSİAD Başkanı Servet Yılmaz, BUDSİAD Başkanı Recep Öztürk, BUİKAD Başkanı Şeyda Şençayır, BUMİAD Başkanı Mustafa Gümüş, GESİAD Başkanı Tolga Papatya, İBİA Başkanı Osman Güler, MARSİFED Başkanı Osman Akın, TOSYÖV Bursa Başkanı Yavuz Kazangil, TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker ile UTİYAP Başkanı Ömer Kula değerlendirmelerinde sıkıntılarını dile getirip önerilerini açıkladılar.

Bakın bu mesele, “inşallah en kısa sürede sıkıntıyı aşarız” diyerek küçümsenmeyecek kadar cidden önemli bir sorun.

Çünkü Bursa’nın ihracatı düşüyor…

Ticaret Bakanlığı’nın son açıkladığı veriye göre Bursa en çok ihracat yapan iller arasında dördüncü sıraya gerilemiş durumda…

Tekrar vize meselesine dönecek olursak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB’un 80. Genel Kurulundaki konuşmasında, “Özel sektörün dış temaslarını kolaylaştıralım ki yolumuz açılsın” diyerek konuyu dile getirdi.

Bitirirken şunu ifade etmeliyiz; Türk özel sektörünün dinamizmi ile vize sınavını da geçeceğine gönülden inanıyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.